Sütőtök

A sütőtök a Cucurbita-k, a tökfélék családjába tartozik, eredeti származási helye Dél- és Közép-Amerika, ma azonban már sok helyen termesztik.
A sütőtök kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A, B1, B2, B6 vitaminokat és folsavat tartalmaz.
Sokféleképpen hasznosíthatjuk: megsüthetjük, készíthetünk belőle krémlevest, desszertet, köretet.
A sütőtöklámpás készítése Halloweenre angolszász szokás. Ilyenkor általában a kerek, nagyobb, szimmetrikus tököket keressük, amelyeket könnyebb kifaragni ötletes, de minél ijesztőbb mintákkal.
A tök tetejének levágása után kikaparjuk a húsát, a tökmagokat szedjük ki belőle, kiszárítva, megsütve, akár egy kicsit megfűszerezve jó kis ropogtató készíthető belőle.
A sütőtök kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, C-vitamint, karotint, biotint, niacint, pantoténsavat, A, B1, B2, B6 vitaminokat és folsavat tartalmaz.
A sokféle vitamintartalma miatt a sütőtököt megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében alkalmazhatjuk, enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést.
Az ásványi anyag és a B vitamin tartalma miatt szebbé teszi a bőrt, pattanások esetén is jótékony hatású.
A szemnek fontos A vitamin, Béta-karotin és lutein tartalma miatt a látást javítja.
Az emésztésre is kedvező hatású, természetes hashajtó, béltisztító, fogyókúrázóknak is javasolt a sütőtök, alacsony kalóriatartalma miatt.