Webáruházunk a felhasználói élmény javítása és a kényelmesebb használat érdekében cookiekat használ.

Adatkezelési tájékoztatónk.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

D vitamin napfényvitamin hiány, túladagolás

 D-vitamin a Napfény vitaminja

A D-vitamin fogalom gyűjtőnév, amely több hasonló szerkezetű molekulát jelent, melyek közül főképp a D2-vitamin és a D3-vitamin fontos.
A D-vitaminok a természetes táplálékban csak ritkán és kis mennyiségben fordulnak elő, a szükségletek kielégítése a D-provitaminokból a bőrben a napfény UV-sugárzásának hatására keletkező D-vitaminok szolgálnak.
A két legfontosabb D-provitamin a növényi eredetű ergoszterin és az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin, melyekből UV-besugárzásra képződik az ergokalciferol (D2), illetve a kolekalciferol (D3).

D vitamin besorolása

A D vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az  A, az E, a K vitaminnal együtt, a zsírban oldódó vitaminok a K-vitamin kivételével  a szervezetben hónapokig is raktározódnak.

D vitamin források

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma.
A bőr D3-vitamin-képző kapacitása nagy, de bizonyos fénymennyiség felett már nem nő tovább.
Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a  megfelelő D3-vitamin-képzéshez.

A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamintermeléséhez.

A szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre.
A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem megfelelő.

D vitamin képződése

Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe.

A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolya sugarak aktivizálják.

A szájon át bevitt D-vitamin a vékonybélből szívódik fel. Felszívódásához epesavakat igényel, ezért epe- és májbetegségek károsíthatják a felszívódását.

D vitamin hatása a szervezetre

A D vitamin befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.
A D vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása,  de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik.

Pozitív hatást gyakorol a szervezet ellenállóképességére, az immunrendszer működésére.

D vitamin hiány 

A szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához is hozzájárulhat közvetlenül a D-vitamin-hiány. 
A D-vitamin-hiány hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához is.
Fokozza az érelmeszesedés kockázatát.
A vesebetegségekben a D-vitamin-hiány kockázata fokozott. Ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
Magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya D-vitamin-szintjével arányos.  Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz,ezért a csecsemők D-vitamin-pótlása elengedhetetlenül fontos.

Kisgyermekkorban a D-vitamin-pótlás az őszi–téli hónapokban folytatandó, folyamatos pótlás akkor is szükséges, ha a gyermeket rendszeresen nem éri napsugárzás.

 In vitro és in vivo vizsgálatok alapján a D-vitamin  sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén tumorellenes hatású.

A daganatos betegségek kemoterápiás kezelése önmagában rizikótényező a D-vitamin-hiány kialakulása szempontjából.

Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, a D-vitamin-pótlás javítja a béta-sejt funkcióit.

A D-vitamin-hiány és az elhízás közötti összefüggést valószínűleg a zsírszövet mennyiségének növekedése magyarázza. 

D vitamin hiány és az angolkór

A D-vitamin hiányaként jelentkező angolkór (rachitis) tüneteinek első összefoglalója 1651-ből az angol Francis Glisson (1597–1677) nevű orvostól származik, és az orvosi elnevezést is ő alkotta.

Az angolkór – ahogy a neve is mutatja – leginkább a 18–19. századi az angliai nagyvárosokban mutatkozott a munkásnegyedek füstös, napfény nélküli környezetében élő, rosszul táplált, nyomorgó, szegény és nincstelen tömegek gyerekeinél.

A betegség jellemző tünetei a csontképződési rendellenességből eredő deformitások; a csontok elvesztik szilárdságukat, emiatt hajlékonnyá válnak, a gerinc elferdül, a mellkas deformálódik („tyúkmell”), a csont és a porc érintkezésénél (borda-gerinc, boka, csukló) nagymértékű megvastagodás, duzzanat, „karikaláb”, X-láb látható, gyakoriak a csonttörések, csontfájdalmak, izomgyengeség.

Csecsemőknél jellemző tünet továbbá a nagy, szögletes fej és a puha, benyomható koponyacsontok.

Kisgyerekeknél rossz a fogak minősége, nem megfelelő a fogzománc, a fogváltás elhúzódó, kiszámíthatatlan idejű. Mindezek mellé növekedési rendellenességek is társulnak.
Az 1922-ben aztán a McCollum által halmájolajból előállított D-vitaminnal már gyógyszeresen is sikeresen kezelhetővé vált az angolkór.
1924-ben Hess és csoportja pedig azt is megállapította, hogy az antirachtitis-faktor a bőrben is képződik napfény hatására, bizonyítva ezzel, hogy az UV-sugárzás miért hatékony az angolkór ellen.

Az 1910-es évek végén angol és német kutatók állatkísérletek alapján rájöttek, hogy a napfény gyógyítja az angolkórt. Azt is megállapították, hogy a hatásért az ibolyántúli (UV) sugárzás a felelős.

Berlinben a német Kurt Huldschinsky – miután az I. világháborút követő ínséges, élelmiszerhiányos időkben a gyermekkórházában fekvő betegek számára nem sikerült hozzájutnia csukamájolajhoz – 1919-ben szintén megpróbálkozott az ultraibolya fény alkalmazásával, és segítségével sikeresen gyógyított meg angolkóros kisgyerekeket. Ennek hatására Bécsben és Londonban is „napfényklinikák” alakultak,
ahol UV-lámpák alatt ’napoztatták’ a betegeket, akiknél 1–2 hét alatt látványosan javultak az angolkór tünetei. 

 

Élelmiszerek D vitamin tartalma

Halak

A lazac és a tonhal jó D-vitamin-források 100 gramm lazacban 10 µg, tonhalban 6 µg is van belőle.

Kaviár 

5,1µg-ot tartalmaz 100 grammonként.

Tej- és tejtermékek

1 pohár tej az ajánlott napi beviteli érték 1%-át képes fedezni.

Csukamájolaj

Rendszeresen fogyasztásával elkerülhető a csontritkulás és javul az agyi aktivitás. 100g csukamájolajban 250 µg D vitamin van.

Tojás

A tojásban is nagy mennyiségben van D-vitamin, 2 µg 100g-ban

Máj

100 g borjúmáj, marhamáj 2 µg, csirkemáj 1,3 µg D-vitamin-forrás.

Gombák

növényi eredetű D-vitamin-forrás, 100 g csiperke 1,9 µg, vargánya 2,1 µg-ot tartalmaz.

 

D vitamin hiány megelőzésére javasolt dózisok Magyarországon:

Korcsoport 1 napra javasolt dózis max dózis 1napra
csecsemők 400-1000 NE 1000 NE
1-6 év 600-1000 NE 2000 NE
6 év felett gyerek 600-1000 NE 2000 NE
serdülők 800-1000 NE 4000 NE
felnőttek 1500-2000 NE 4000 NE
túlsúlyos felnőttek 3000-4000 NE 4000 NE
várandósság alatt 1500-2000 NE 4000 NE

D vitamin túladagolás

Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása.

A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.

Forrás: PTE, SOTE, MDOSZ

D vitamin tartalmú vény nélküli gyógyszerek és étrendkiegészítők csecsemőknek, gyerekeknek, felnőtteknek sokféle hatóanyagtartalommal, cseppek, tabletták, kapszulák, spray formában kaphatóak. A megfelelő D vitamin kiválasztásához kérjen tanácsot gyógyszerészeinktől! 

Csecsemőknek, gyerekeknek ajánlott a csepp formájában levő D vitaminok szedése Vigantol, Eurovit D vitamin, Jutavit D vitamin, Naturland D vitamin csepp, GAL D3 vitamin csepp

Nagyobbaknak  Naturland D3 +C vitamin rágótabletta, Jutavit D3 gumivitamin, Béres Vita D3 Kid

Felnőtteknek

1500 NE  Bio D Pearls D3 vitamin gyöngyök

2000 NE  D-Vion lágy kapszula, BioCo D3 2000 NE tabletta, Jutavit D3 2000NE lágy kapszula

3200 NE Béres Vita -D3 3200NE Forte tabletta

4000 NE Jutavit 4000 NE D Vitamin Forte tabletta,  Naturland D vitamin Forte tabletta, BioCo Vitamin D3 Forte 4000 NE tabletta

Oliva olajban oldott D vitamint tartalmaznak: Eurovit Oliva D Forte 3000 NE kapszula, Jutavit 3000 NE Oliva kapszula, Jutavit 4000NE D3 vitamin Oliva tabletta

 

Az étrendkiegészítők nem helyettesítik a vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozást és az egészséges életmódot!

A gyógyszerek kockázatairól és mellékhatásairól kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészeinket!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csontritkulás immunerősítés