Édeskömény emésztésjavító, puffadásgátló

ÉDESKÖMÉNY (Foeniculum vulgare) jótékony hatását már az ókorban is ismerték.
A görögök úgy tartották, hogy növeli az állóképességet, a római gladiátorok élénkítőszernek fogyasztották és a viadalok után édeskömény füzérrel ékesítették a győztest.
Prométheusz az Olümposzon Héliosz szekeréről lopta el a tüzet, amit egy édeskömény szárába rejtve sikerült a földre juttatnia.
Plinius szerint kitisztítja a tekintetet, hogy rácsodálkozhassunk a természet szépségeire.
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, a Földközi-tenger környékéről származó, hazánkban termesztett, kellemes ízű és illatú gyógy- és fűszernövény.
Szára egyenes 1-2 m magas, elágazó, hengeres. Levelei többszörösen szárnyaltak.
Virágzata 15 virágból álló ernyős, szirmai sárgák.
Antibakteriális, fertőtlenítő, emésztést javító, szélgörcsoldó, étvágyjavító, ízjavító. hatású.
Babák hasi görcseinél, puffadásnál alkalmazható, görcsoldó, emésztést segítő.
A máj működését segíti, a vese és a húgyhólyaggyulladást csökkenti, az epetermelést segíti.
Kismamáknál az anyatej termelését segíti.
Szemvörösödés ellen jó hatású.
A likőr és élelmiszeripar is alkalmazza. Péksütemények alkotója, kellemes, jellegzetes ízt ad.