Fekete szeder jótékony gyógyhatása

A fekete szeder népies nevei kékbogyó, földi szeder, vad szeder.
A rózsafélék (Rosacae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Termésének íze kellemesen savanykás.
A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Már Hippokratész is említi jótékony hatását. A szeder nagyon hasonló a málnához. Több méter hosszú indákat hajtA szeder fajok nagyon elterjedtek, megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, Észak-Amerikában, Ázsiában. Magyarországon Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.
A szeder vitaminokban- (C, B1, B6) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink, réz ), antioxidáns flavonoidokban gazdag.
A réz és a vas miatt ajánlatos a fogyasztása a vérszegénységben szenvedő betegeknek. A gyümölcs az érfalakat is védelmezi és erősíti, a fekete szederben lévő kalcium pedig a csontokat és a fogakat erősíti.
A fekete szeder rendszeres fogyasztásával védelmet élvezhetünk a szív- és érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszabb ideig megmaradhat jó a memóriánk.
Az antocianinok a szemünk védelmét és egészségét is képesek biztosítani.
A fekete szeder nagyon sok pektint, szénhidrátot és rostot tartalmaz. Ezek a ballasztanyagok nem csupán az emésztést segítik elő, hanem a koleszterinszintet is rendben tartják.
Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoid vegyületeknek köszönheti.
A fekete szeder rendszeres fogyasztása immunrendszert erősít, gyulladást csökkent és daganatellenes hatással is bír.
A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.
Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.
A legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcshús rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.
Készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, szörpöt, turmixot, sütemények díszítésére is kiváló.