Homoktövis immunerősítés
A homoktövis az Ezüstfafélék családjába tartozó tövises cserje leginkább Ázsiában elterjedt, de néhány faja Európában is őshonos.
A Kárpát-medencében a Hippophae rhamnoides faj a legelterjedtebb.
Hazánkban termesztése az 1980-as évek elején kezdődött Dánszentmiklóson, az altáji intézetből behozott fajtákkal. Kísérleti céllal a Gyógynövénykutató Intézet is több fajtát telepített és vizsgált.
Ma már Fajsz, Siófok, Felsősima, Érd és Debrecen határában többhektáros telepítések is vannak, és feldolgozóüzemek létesültek Kalocsán, Törökbálinton, Érden.
Termesztése kézimunka-igényes.
A homoktövisnek nagy a fényigénye,de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon képes megélni, sziklákon, folyómedrekben,száraz, sós talajokon, de még a homokdűnéken is, innen kapta a nevét.
3-5 méteresre nő, sűrű bozótot alkotó tövises cserje.Termést csak a harmadik évtől hoz,akár 30-50 évig is elél.
A levelei 4-6 centiméteresek, hosszúkás, lándzsa alakúak és ép szélűek.
A homoktövis narancssárga, bogyós termése augusztus végétől terem, egészen az első fagyokig begyűjthetőek.
Legjelentősebb a homoktövis C-vitamin-tartalma, ami 100-300 milligrammszázalék közötti érték fajtától és érettségtől függően. A túlérett bogyók kevesebb C-vitamint tartalmaznak, de a cukortartalmuk magasabb.
Jelentős, 0,8 milligrammszázalék az E-vitamin mennyisége is, és kisebb mennyiségben B1- és a B2-vitamin is található a bogyóban.
A vitaminokon kívül olajat 3-8 milligrammszázalékban, cukrokat 2-6, karotint 2-10, savakat 1-3 milligrammszázalékban, valamint kisebb mennyiségű cseranyagot is tartalmaz.
Ásványi elemek közül kalcium-, magnézium-, cink- és titántartalma említhető, az aminosavak közül a cisztein és a fenil-alanin jelentős.
Tartalmaz még omega-3, omega-6 zsírsavakat és antioxidánsokat.
Erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést. Magas c-vitamin tartalma miatt immunerősítő,megfázás, nátha esetén alkalmazhatjuk.
Béta glukánnal kombinálva immunrendszerre gyakorolt és antioxidáns hatása fokozódik.
Késlelteti az öregedést, megakadályozza az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet.
Fogyasztható nyersen és készíthető belőle tea, üdítőital, lekvár, szörp, befőtt, bor, likőr.
Külsőleg hidegen sajtolt zsíros olaja a nehezen gyógyuló sebek, égési és sugárkezelések utáni sérülések, fekélyek kezelésére alkalmazható.