Webáruházunk a felhasználói élmény javítása és a kényelmesebb használat érdekében cookiekat használ.

Adatkezelési tájékoztatónk.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Karácsonyi gyógy- és fűszernövények

Karácsonyi gyógy- és fűszernövények

Advent és Karácsony idején a fűszerek illata belengi a lakást. Szeretnénk bemutatni néhány jellegzetes gyógy- és fűszernövényt, amelyeket a konyhában is jól hasznosíthatunk.

Az Advent és a Karácsony egyik jellegzetes illata a fahéj, amit nemcsak fűszernövényként, hanem dekorációs célból is hasznosíthatunk.
Az egzotikus fűszerek közül a fahéjat Kelet- Ázsia népei már évezredek óta ismerték, a kereskedelemben fontos árucikk volt.

A fahéjat, a kassziát, a kardamomt, a gyömbért, a kurkumát, a tömjént tevekaravánok szállították veszélyes útvonalakon Görögországba és Olaszországba.
A honfoglalás korában a magyarok is ismerték már a szerecsendiót, a szegfűszeget és a fahéjat is.
Mátyás király idejében a fahéjat, a gyömbért a sáfrányt is használták az ételek ízesítésére.
Manapság Sri Lankán, a Seychelles szigeteken, Tanzániában és Kenyában termesztik, sütemények, kávék, csokoládék, teák, ételek ízesítőjeként alkalmazzuk.
A fahéj Ázsiában őshonos, örökzöld fa. Két fajtája van a ceyloni és a kassziai.


A ceyloni fahéjfa ágainak belső, vörösesbarna kérge szolgáltatja a kiváló minőségű valódi fahéjat.
A vércukorszintet stabilizálja, javítja az emésztést, gyomorerősítő.
Vírusölő, baktériumölő és gombaölő tulajdonságú. 

A csillagánizst Karácsonykor a fahéjjal együtt díszítésre, sütemények, likőrök, forralt bor készítésére használhatjuk.

A mézeskalács fűszerkeverékek egyik alkotórésze.
A csillagánizs (Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó örökzöld fa. Dél-Kínában és Észak-Kelet Vietnamban honos. Termesztik a Fülöp szigeteken, Japánban, Kínában, Koreában, Laoszban, Tajvanon, Vietnamban. Európába a XVI. században került.


A 15 méteres, fehér kérgű fa törzsátmérője 25 cm.
Ánizs illatú levelei bőrneműek, fényesek.
Virágai kicsik, sokszirmúak, zöldes-sárgák, magányosan állnak.
Görcsoldó, gyomorerősítő, köptető, antibakteriális, vírusölő hatású.
A tea elkészítése: a csillagánizst porrá törjük, 2dl forró fekete teához adjuk, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük, mézzel ízesíthetjük.

A gyömbér Ázsiából származó gyógy- és fűszernövény, melynek gyöktörzsét évezredek óta alkalmazzák emésztési zavarok, enyhe gyomorrontás, puffadás, émelygés ellenszereként.
A konyhaművészetben húsokat, nehezebben emészthető ételeket, süteményeket ízesíthetünk gyömbérrel.
Utazás közben jelentkező hányinger, hányás csillapítására is alkalmazható.
Emésztésserkentő és étvágyjavító hatású, fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek feldolgozását.
A várandósság korai szakaszában jelentkező reggeli émelygés esetén is segít a gyömbérből készült tea.


Gyömbértea készítése: egy kis darab jól megmosott vagy meghámozott gyömbért főzzük meg fél liter vízben fél órán keresztül, letakarva hagyjuk kihűlni, szűrjük, fogyasztás előtt édesíthetjük mézzel.

 

A szegfűszeg Sri Lankán, Malajziában, Madagaszkáron, Indonéziában honos. A Mirtuszfélék családjába tartozik, alakja a szögre emlékeztet, ez az illatos fűszer Karácsony táján is nagy szerepet kap nemcsak a konyhában, de díszítőelemként is.
A trópusi,meleg és vízigényes fának a még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg, amelyet zsenge állapotban szednek, pálmalevélbe csomagolva szárítják, mely így kapja meg az ismert barna színét.

A szegfűszeg csípős ízét az eugenol olajnak köszönheti, melyet desztillációval vonnak ki a fűszernövényből és ezt a kivonatot használják mikroszkopikus metszetek készítésénél, helyi érzéstelenítéshez fogfájás esetén.
Az eugenolt rovarcsípések, bőrbetegségek, akne esetén is lehet alkalmazni. Fertőtlenítő szer, parfümökben, szájöblítőkben használják.

A szegfűszegolaj számos étvágygerjesztő anyagot tartalmaz.



A szegfűszeget fogfájásra lehet alkalmazni, az egész szegfűszegre rá kell harapni a fájó foggal és ott tartani vagy egy géz- vagy vattadarabra rácsöpögtetünk 2-3 csepp szegfűszeg olajat és azt rakni rá a fájó fogra.

A szegfűszeg használható húsokhoz, vadhoz és halételekhez.
A szegfűszeg édességek fontos alkotóeleme. Használhatjuk mézeskalács, különféle sütemények, kekszek, piskóták és gyümölcssaláták fűszerezésére, forralt borhoz, kávékhoz és likőrökhöz. 

 

A kardamom Karácsonykor a gyümölcskenyér és a mézeskalács elengedhetetlen fűszere. Svédországban nagyon népszerű Karácsonykor a kardamomos csavart csiga.
A kardamom őshazája Indiában és Nepálban van. A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere, a gyömbérfélék családjába tartozik. Drága fűszer, mert a termesztése bonyolult, csak kézzel lehet begyűjteni. Aromás, kissé erős, fűszeres illata az eukaliptuszra emlékeztet.
Már az egyiptomiak, ókori görögök és rómaiak kereskedelmében is jelen volt. Egyiptomban fogtisztító szer gyanánt rágcsálták a magot. A görögök és a rómaiak illatosító szerként is használták.

A kardamom tea nagy népszerűségnek örvend Indiában, ahol a kardamom az ajurvéda egyik kiemelkedő fűszere.
Használható köhögés, megfázás kezelésére, étvágytalanság, puffadás, emésztési problémák, hasmenés ellen, segíthet a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében is.

A kardamom szabályozni tudja a magas vérnyomást, így kiemelkedő szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A kardamomban lévő antioxidáns enzimek pozitív irányba befolyásolják a koleszterinszintet.

 

A szegfűbors a mirtuszfélék családjába tartozik, Nyugat-Indiában, Jamaicában, Közép-Amerikában őshonos. A maják a halottak balzsamozására használták, Kolumbusz Kristóf borsnak hitte, Európába a XVII. században került.
A, B, C vitamint, vasat, magnéziumot tartalmaz.
Örökzöld fa 9–10 m magasra nő. A kéreg szürke színű, jó illatú, sötétzöld, bőrszerű, átellenesen növő levelekkel. Az illatos zöldes-fehér virágokból fejlődik a kehelybe burkolódzó termése, amely egy zöldről sötétvörösre érő, lédús bogyó, benne két, borsó méretű maggal.
A termést még zöld állapotában szedik, majd addig szárítják, amíg a héja barna lesz, ráncossá válik, és a benne lévő magvak zörögni kezdenek.


Egészben vagy őrölt formában is felhasználható curry, sütemények, forró alkoholos italok ízesítéséhez. Jól illik a szárnyasokhoz, halak, húsok pácolásához.
Íze a borsra hasonlít, de a szegfűszeg, a szerecsendió és a fahéj aromáit is felfedezhetjük benne. Ennek oka az illóolajában lévő eugenol. A férfi kozmetikumok gyakori alkotórésze.
Segíthet gyomorpanaszok és puffadás esetén. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő hatású.Izom és ízületi fájdalmak kezelésére alkalmazható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény