Kurkuma ízületek egészsége
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amelyet az indiai ajurvédikus gyógyászatban több ezer éve alkalmaznak emésztési panaszok, megfázás és sebek kezelésére.
Ázsiából az egész világon elterjedt ételízesítő, ételszínező fűszerként ismert „indiai” sáfrány.
A fitoterápia emésztési panaszokra, ízületi fájdalmak, ízületi merevség csillapítására, bőrpanaszok kezelésére alkalmazza.
A kurkuma hozzájárul a máj egészségének fenntartásához, valamint a vérkeringés megfelelő működéséhez.
A kurkuma segít fenntartani az ízületek egészséges működését, a bőr egészségét.
Fő alkotórésze a kurkumin, amely a kurkuma színét adja, C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
Évezredek óta ismert a vérrögök kialakulását, az infarktus- és trombózisveszélyt csökkentő hatása.
Vagyis a kurkuma hatással van a véralvadásra, de pontosan még nem ismert, hogy miképpen, mely alvadási faktorokon keresztül fejti ki ezt a hatást.
Nem javasolt szedése:
Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél a kurkuma kapszula fokozhatja a vérzések kockázatát.
Várandósok sem szedhetik a kurkumát az esetleges méhösszehúzó hatás miatt.