Mályva -száraz köhögés

Erdei mályva -Malva sylvestris
Magyar népies nevei: csúszóka, fűdző rózsa, mi gyerekkorunkban egyszerűen papsajtnak hívtuk, leveleit éa virágait előszeretettel fogyasztottuk, akár a játszótéren is.
A mályva származási helye, előfordulása
A mályva (Malva sylvestris) évelő növény a Földközi-tenger vidékéről származik, réteken és egyéb gyomos területen található meg, másfél méter magasra nő, kerek,csipkés szélű levelekkel, feltűnő, élénk lila színű virágokkal.
A termése kerek sajthoz hasonlít, talán innen ered a papsajt elnevezés.
A mályva besorolása, hatóanyagai:
A Mályvafélék családjába tartozik.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben virága a Malvae sylvestris flos hivatalos drog.
A népi gyógyászat a szárított leveleit is használja Malvae folium.
A drog 6.-8% nyálka-poliszacharidokat, flavonoidokat és malvidin antociánokat tartalmaz.
A mályva gyűjtése:
A gyűjtés általában kora tavasszal vagy nyáron történik.
A mályva felhasználása:
A mályva leveleket zöldségként fogyasztották már az ókorban is, a fiatal leveleket főzték meg, ugyanúgy, mint a spenótot, azaz főzeléket készítettek belőle.
A szárított leveleket az ételekhez adhatjuk fűszerként, aromájuk hasonlít az oregánóéhoz.
Mire jó a mályva?
Belsőleg:
A mályva virág és levél langyos vizes kivonatait elsősorban köhögéscsillapítóként használjuk.
A kioldódó nyálkaanyagok, bevonják a gyulladt nyálkahártyákat, így csökkentik a köhögési ingert.
Bevonószer gyomor, bél gyulladás, hurut esetén alkalmazhatjuk.
A mályva külsőleges használata:
Külsőleg gargarizáláshoz, afta esetén öblögetéshez használhatjuk.
Borogatásként rovarcsípéseket, bőrkiütéseket gyógyíthatunk a mályvával.