Rozmaring

A rozmaringot az ókori rómaiak házi szentélyeik díszítésére használták, a görögök a memóriájuk javítására a hajukba tűzték a rozmaring ágakat. Elnevezése a ros-marinus, azaz a tengeri vízcsepp arra utal, hogy a tengerpartokon honos ez a növény.
Az esküvőkön a mennyasszonyok rozmaringból font koszorút viselnek vagy az esküvői csokorba tesznek belőle. Egy hiedelem szerint, ha ebből a csokorból 1 szálat kivesznek, elültetik és az megered, akkor a feleség fogja otthon a nadrágot viselni.
A rozmaring a hűség és az emlékezés jelképe is, ezért a gyászolóknak is szoktak 1-1 szállal adni belőle.
A párna alá helyezett rozmaring elűzi a rossz álmokat.
Angliában újévkor rozmaringgal és szegfűszeggel díszített narancsot adományoztak.
Az ételek ízesítésére is jól lehet használni, a húsokat, a halakat és a zöldségek ízét kiemeli.
Belsőleg konyhai fűszerként oldja a görcsöket, csökkenti az emésztési zavarokat.
Külsőleg reuma és ízületi betegségek esetén bedörzsölőszerekben,
kenőcsökben,
krémekben
balzsamokban alkalmazhatjuk.
Fürdővízbe helyezhetjük illóolaját, a mellkas vagy hát bőrébe bedörzsölve oldja a stresszt.
A hajhullás elleni készítmények alkotórésze is.
Az influenzás időszakban inhalálhatunk az illóolajával, a légutakat tisztítja.
Ízjavítóként fogkrémek alkotórésze is.
blog comments powered by Disqus